Ekonomi

Deprem bölgesindeki KOBİ’lere 75 bin liraya kadar destek verilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre KOSGEB eki, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) sonrası kapsanan il ve ilçelerde geçerli olacak.

Buralarda imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin faaliyetlerinin kesintiye uğramaması ve sürekliliğinin sağlanması amacıyla “İş Geliştirme Destek Programı” kapsamında “Afet Dönemi İşletme Desteği” uygulamaya konulmuştur.

Deprem sonrası kurulan kesintili pazar alanları, sanayi siteleri veya imalathanelerde faaliyet gösteren işletmeler, iş yeri hasar durumuna ilişkin resmi makamlardan belge alan işletmelerden 75 bin liralık üst sınır takviyesinden yararlanabilecek.

12 ay geri ödemesiz

İşletmelerin faaliyet gösterdikleri yapıların bakım, tadilat ve onarımına ilişkin alacakları ile çalıştırdıkları işçilerin giderleri ile faaliyetlerle ilgili alacakları ile hammadde, malzeme, teçhizat ve teçhizat tüketimleri ikmal edilecektir. Tüketimlerin büyük deprem felaketinden sonra gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilecek.

Destek programı kapsamında yapılacak geri ödemeler, programın bitiş tarihinden itibaren 12 ayı ödemesiz olmak üzere 4’er aylık dönemler halinde 6 eşit taksit halinde yapılacak. İlk taksitin geri ödeme tarihi, programın tamamlanmasını takip eden 12 aylık süreyi takip eden ilk iş günü olacaktır.

“Uygulamada sınır olmayacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iddiaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yaraları sarmaya devam ediyoruz. Depremde işyerleri zarar gören KOBİ’lerimizi bu zor şartlara rağmen yalnız bırakmıyor ve işlerine devam ediyorlar. KOSGEB aracılığıyla bu işletmelerin bakım gibi ihtiyaçlarına 75 bin liralık destek sağlıyoruz. , onarım ve personel.”sözlerini kullandı.

Bakan Varank, konuyla ilgili bir televizyon programında yaptığı değerlendirmede, hükümet olarak halen bir numaralı gündem maddesinin deprem bölgesi olduğunu söyledi.

İşlerini yürüten işletmelere takviyeler veriyoruz

Deprem kuşağının yeniden ayağa kalkması için ekonominin, ticaretin ve üretimin de ayağa kalkması gerektiğini belirten Varank, şöyle konuştu:

“Bu nedenle oradaki ticareti ve üretimi destekleyecek destek programlarını uygulamaya başladık. Bakanlık olarak bölgede yeni sanayi alanları oluşturuyoruz yani OSB alanları ilan ediyoruz. yıkılmış sanayi siteleri 9.000’in üzerinde sanayi dükkanı sanayi sitesi anlamında yapıp işletmecilere hizmet veriyoruz.Teslim edeceğiz.Ticari hayatın devamı için yeni çarşılar kuruyoruz.Burada işletme sermayesi ihtiyacı var. KOSGEB ve kalkınma ajansları ile işlerini yeniden yürüten işletmelere takviyeler sağlıyoruz.”

Akdeniz’i cazibe merkezi haline getireceğiz

Artık yeni desteği de devreye aldıklarını belirten Varank, şunları kaydetti: “Küçük esnafın dükkânında en ufak bir zararı olduysa bankaları karıştırmadan KOSGEB üzerinden faizsiz kredi vereceğiz. 3 yıla yaydık. Bu aslında bir hibe. 75 bine kadar faydalanacağız. Şu anda başvurana bir sınır yok, bu eki sağlayacağız. Dünya Bankası ile de çalışıyoruz. Uzlaşmalar “İmzalamak üzereyiz. Bölgedeki KOBİ’lerimize yeni bir hızlı destek programı vereceğiz. Bunlar can simidi. Bölgeyi Doğu Akdeniz için bir çekim merkezi haline getireceğiz.”söz konusu.

KOSGEB’in diğer faaliyetleri

KOSGEB, depremin ilk gününden itibaren bölgedeki KOBİ’lere yönelik çalışmalar yürütüyor. KOBİ’lerin bir an önce toparlanabilmesi için işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçları ile afette hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçları silindi.

Bölgede zarar gören işletmelerin faaliyetlerine geri dönmesi için “Acil Takviye Kredi Programı” başlatıldı. Bu durumdaki işletmelere ölçeklerine bakılarak 1,5 milyon liraya varan hızlı finansman sağlandı.

“Afet Yaş Yaşam Alanı Desteği” ile deprem bölgelerindeki KOBİ ve esnafa 300 bin liraya kadar geri ödemesiz konteyner eki uygulaması hayata geçirildi. Konteyner başına 30 bin lira olan destekten işletmeler 10 konteynere kadar yararlanabiliyor.

otlukbeliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu